Afval scheiden bij de bron is een cruciaal aspect van duurzaam afvalbeheer, zowel voor particulieren als voor bedrijven. In dit blogartikel gaan we dieper in op waarom dit zo belangrijk is, hoe je dit effectief kunt doen en welke voordelen het oplevert. Door afval goed te scheiden, dragen we bij aan een schonere planeet, besparen we kosten en bevorderen we een circulaire economie.

Wat is afval scheiden bij de bron?

Afval scheiden bij de bron betekent dat we ons afval al op de plaats van ontstaan (bij de bron) scheiden in verschillende categorie├źn zoals plastic, papier, glas en organisch afval. Dit gebeurt voordat het afval wordt opgehaald of naar een afvalverwerkingsbedrijf wordt gebracht.

Waarom is afval scheiden belangrijk?

Afval scheiden bij de bron heeft meerdere voordelen:

 • Milieubescherming: Door afval te scheiden, kunnen recyclebare materialen opnieuw worden gebruikt, wat de behoefte aan nieuwe grondstoffen vermindert en de druk op natuurlijke hulpbronnen verlaagt.
 • Vermindering van de afvalberg: Wanneer afval goed wordt gescheiden, blijft er minder restafval over dat gestort of verbrand moet worden. Dit draagt bij aan een verminderde uitstoot van schadelijke stoffen.
 • Kostenbesparing: Zowel huishoudens als bedrijven kunnen besparen op de kosten van afvalverwerking door minder restafval te genereren en meer te recyclen.
 • Bewustwording: Door actief bezig te zijn met afval scheiden, worden mensen en bedrijven zich meer bewust van hun consumptiegedrag en de impact hiervan op het milieu.

Hoe scheid je afval effectief bij de bron?

Voor huishoudens

 • Gebruik verschillende afvalbakken: Zorg thuis voor verschillende afvalbakken voor papier, plastic, glas, organisch afval en restafval. Dit maakt het gemakkelijk om afval meteen op de juiste manier te scheiden. Een rolcontainer huren voor elke afvalstroom is een slimme zet om te beginnen met afval scheiden.
 • Ken de lokale regels: Gemeenten hebben vaak specifieke regels voor afvalscheiding. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze regels, zodat je afval op de juiste manier wordt gescheiden en opgehaald.
 • Minimaliseer restafval: Door bewuster te consumeren en minder verpakkingsmateriaal te kopen, kun je de hoeveelheid restafval verminderen. Kies voor producten met minder verpakking en gebruik herbruikbare zakken en containers.
 • Composteren: Overweeg om een compostbak te gebruiken voor je organisch afval. Dit vermindert de hoeveelheid afval die je weggooit en levert rijke compost op voor je tuin.

Voor bedrijven

 • Interne communicatie: Zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van het belang van afval scheiden en hoe dit moet gebeuren. Regelmatige training en duidelijke communicatie zijn essentieel.
 • Plaats afvalbakken strategisch: Plaats afvalbakken voor verschillende afvalstromen op strategische locaties binnen het bedrijf, zoals in kantines, kantoren en productieruimtes.
 • Samenwerken met recyclebedrijven: Werk samen met gespecialiseerde recyclebedrijven die kunnen helpen bij het afvoeren en recyclen van bedrijfsafval.
 • Data monitoren: Houd bij hoeveel afval er wordt geproduceerd en in welke categorie├źn. Dit kan helpen bij het identificeren van verbeterpunten en het verminderen van de totale afvalproductie.